17/10 κομήτης ISON από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.Η νέα εικόνα του τηλεσκοπίου που καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου, εμφανίζει τον κομήτη σε πολύ καλή κατάσταση, αντίθετα με αναφορές που τον ήθελαν να έχει διασπαστεί. Πρόκειται για μια έκθεση 29 λεπτών, μέσω γαλαζοπράσινου και πορτοκαλί φίλτρου, όταν ο κομήτης βρισκόταν 220 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο και 285 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την Γη.

Εμφανίζει μια ελαφριά χρωματική διαφορά ανάμεσα στην κεφαλή και στην ουρά, όπου η γαλαζωπή απόχρωση της κεφαλής οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό αερίων, ενώ η ουρά που περιέχει περισσότερη σκόνη εμφανίζεται κοκκινωπή.

Ο πυρήνας του κομήτη που υπολογίζεται να έχει περίπου δυο χιλιόμετρα διάμετρο, δεν μπορεί να απεικονιστεί ούτε και από το Hubble. Κάθε πίξελ της εικόνας αντιστοιχεί σε 55 χιλιόμετρα στην απόσταση του κομήτη.

Ο πυρήνας εμφανίζεται άθικτος με την κόμη να εκτείνεται ομοιόμορφα προς κάθε κατεύθυνση, κάτι που δεν θα ίσχυε στην περίπτωση θρυμματισμού του.

Η συμμετρία της κόμης υποδηλώνει και την έλλειψη πιδάκων αερίων από τον πυρήνα του κομήτη. Χωρίς πίδακες να εξασκούν ροπές στον πυρήνα, είναι πιθανόν η περιστροφή γύρω από τον άξονα του να είναι πολύ αργή.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει μια «σκοτεινή» πλευρά του κομήτη που δεν έχει δει ακόμη το φως του Ήλιου. Όταν πλησιάσει περισσότερο στον Ήλιο, τότε είναι πιθανό να εκτεθεί και αυτή η πλευρά στην ακτινοβολία του Ήλιου, αυξάνοντας έτσι δραματικά την δραστηριότητα στον κομήτη αλλά και την λαμπρότητά του.